Příčiny celiakie
Celiakie je imunopatologické onemocnění vyvolané vystavováním se lepku v potravě. Je relativně častá, odhaduje se výskyt až u 1 člověka z 200-250.
Lepek (gluten) je bílkovinný komplex obsažený v povrchových částech obilných zrn. Obecně patří do skupiny tzv. prolaminů, což jsou bílkovinné sloučeniny bohaté na glutamin a prolin. Prolaminy se poněkud liší podle konkrétní obiloviny – gliadiny u pšenice, sekaliny u žita a hordeiny u ječmene
U lidí s jistými genetickými předpoklady (zejména genotypy HLA DQ2 a HLA DQ8) není gluten trávícími enzymy plně rozložen. Proniká do mukosy tenkého střeva a vede k aktivaci CD4 T-lymfocytů:
Gluten obsahuje glutamin, na něj působí enzym tkáňová transglutaminaza a způsobuje jeho deamidaci. V průběhu tohoto děje se gluten váže na receptory DQ2 nebo méně často DQ8 antigen-prezentujících buněk (APC) v lamina propria a to vede k aktivaci CD4 T-lymfocytů.
a) Aktivace CD4 T-lymfocytů vede k tvorbě řady prozánětlivých cytokinů, zejména interferonu-gamma, dochází k ativaci B-lymfocytů na plazmatické buňky a postupně se začnou objevovat protilátky proti endomysiu (anti-EMA) a proti tkáňové transglutaminase (anti-tTG).
b) Aktivace CD4 T-lymfocytů vede následně k aktivaci CD8 T-lymfocytů a ty přímo cytotoxicky působí proti buňkám střevní sliznice.
Výše zmíněné mechanismy pak vedou k poškození střevního epitelu a k chronickému zánětu sliznice tenkého střeva.